zondag 3 oktober 2010

CMV, of hoe je met 3 spelers verder speelt...

Afgelopen weekend speelde mijn zoontje met zijn team zijn tweede wedstrijd, CMV niveau 5. Hardstikke leuk, en voor het eerst in de echte competitie! Voor veel spelers is zo'n echte wedstrijd erg spannend; Ze spelen immers net als oudere kinderen en senioren niet meer op tijd, maar in 4 sets.

Veel ouders komen nog mee, en van het team dat thuisspeelt komen eventueel nog andere verenigingsleden aanmoedigen. Kortom, een feestje.


Een van de kinderen van de bezoekende vereniging moest halverwege de twee set huilen, waarop haar coach een time-out aanvroeg. Het kind in kwestie bleek koorts te hebben, en voelde zich niet lekker.
Ze hadden een team van vier kinderen.
Na de time-out kwam ze weer het veld in, maar aan begin van de derde set kwam ze niet meer van de bank af.
De scheidsrechter kon, naar mijn mening, twee dingen doen: De wedstrijd beëindigen door de ploeg onvolledig te verklaren (analoog aan regel 6.4.3 van de officiële spelregels), of, omdat het team dat thuis speelde, 5 kinderen bevatte, een kind van hen toevoegen aan het andere team, in overleg met de betreffende coaches natuurlijk.

De volgende aap kwam uit de mouw: De scheidsrechter liet het team met 3 kinderen doorspelen. Dat lijkt een aardige oplossing, maar het team verloor vervolgens wel de twee resterende sets. Ook al kun je niet hard maken dat dat kwam doordat ze met zijn 3-en waren overgebleven, ligt dat wel voor de hand.

Het opvangen, door een team van drie, van een opslag gaat nog wel (de vierde speler staat toch aan het net en doet als zodanig (nog) niet mee), maar de tweede bal ging automatisch naar de lege plek! Merk op dat niveau 5 onder andere als leerdoel heeft het in drieën spelen, en daar zelfs een bonuspunt per keer voor krijgt toegekend. Bovendien is het veld vergroot in vergelijking met niveau 4, dus sta je per saldo met hetzelfde aantal kinderen meer meters te verdedigen.

Dat de scheidsrechter niet koos voor het naar huis sturen van de kinderen door de wedstrijd te stoppen vond ik wel sympathiek, maar ik begreep niet dat ze een onvolledig team liet spelen.
Had ze een kind van het team van 5 gevoegd aan het team van 3, dan hadden ze 'gewoon' door kunnen spelen. Onwennig zal het wel geweest zijn, maar mentaal minder ingrijpend.

In de officiële CMV-regels zie ik niets terug dat gaat over wat er moet gebeuren als het aantal spelers onder het verplichte aantal komt. Dat betekent misschien dat je moet stoppen, of dat je creatief moet zijn. Wie zal het zeggen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten