donderdag 10 november 2011

2e Scheids

Afgelopen zaterdag was ik voor het eerst tweede scheidsrechter bij een wedstrijd tussen Fusion en Alfa Next. Ik had dat nog niet eerder gedaan, en eerlijk gezegd ook niet serieus naar anderen gekeken.

Bleven er drie opties over:
1. Live naar iemand anders kijken en daarvan leren. Te laat.
2. Youtube. Nu staan er veel filmpjes op Youtube, heel veel, maar er is weinig beeldmateriaal van scheidsrechters, laat staan van tweede.

Zeker, je vindt er wel een paar. Vaak zijn het brakke filmpjes van wedstrijden, waar de eerste scheids nog net met zijn hoofd op staat, en de tweede continue uit beeld loopt.
Ook is er een filmpje te vinden van iemand die zijn vriendin als scheidsrechter heeft gefilmd onder de noemer: "beste second referree ever". De camera filmt voornamelijk haar hoofd en borsten.
Adoratie is leuk, focus is beter zullen we maar zeggen.
3. Vriendje van me bellen, floot vroeger hoog. Hem het probleem uitgelegd, en hij kwam met wat tips:
   - Overleg van tevoren met de eerste scheids. Overleg met de teller. Focus op opstellingsfouten.

Tip 1 was het makkelijkst. De eerste scheids was een goeie vent. Legde hem uit dat het mijn eerste keer was, en hij vertelde me wat hij van me verlangde. Tip 2 was lastiger, want er waren geen tellers. Twee minuten voor aanvang van de westrijd werden er nog tellers gecharterd, maar voor overleg was geen tijd meer.

Blijft over de derde tip. Goeie tip, daar niet van, maar dat vereist ervaring. Je hebt weliswaar opstellingsbriefjes in je zak (sommigen plakken ze aan de paal), maar het spelletje gaat gewoon heel snel.
Probeer maar eens 12 mensen in de gaten te houden die allemaal tegelijk door het veld rennen, dat is best een uitdaging. Een leuke uitdaging weliswaar, en nodig bovendien. Ik neem mezelf voortaan voor om eerst maar eens op de setupper en de diagonaal te letten. De rest komt later.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten